Kawa z ekspresu kolbowego – co zrobić by zawsze smakowała idealnie?

Kawa z ekspresu ciśnieniowego kojarzy nam się nierozerwalnie z niesamowitym aromatem, głębokim smakiem… Tymczasem niekiedy zdarza się, że to co otrzymujemy w ogóle jej nie przypomina. Napój jest kwaśny, wodnisty na dodatek zimny. Jaka jest tego przyczyna? Czy konieczne jest oddawanie sprzętu do serwisu? 

Tajemnica smaku kawy tkwi w ziarnach

Jednym z podstawowych błędów początkujących kawoszy jest nie przykładanie uwagi do rodzaju ziarna, sposobu jego mielenia, zaparzania jaki w danej chwili zastosowali. Tajemnicą poliszynela jest fakt, że dobra kawa to kawa z wysokiej jakości kawy ziarnistej odpowiednio wypalonej i zmielonej idealnie do rodzaju kawy, który chcemy zaserwować. Niekiedy zdarza się, że jesteśmy właścicielami ekspresu ciśnieniowego kolbowego, ale nie mamy zupełnie wiedzy na temat sposobu jego użytkowania. Błędnie myślimy, że pijąc kawę podaną przez zawodowego baristę w kawiarni, odtworzymy w zaciszu domowym wiedząc że np. piliśmy podwójne espresso… bo co w tym trudnego? Wsypujesz ziarno, włączasz program mielenia pod espresso, wciskasz start i gotowe. Niestety w rzeczywistości nic nie jest gotowe. 

Jaki smak może mieć kawa z ekspresu?

Kawa ziarnista występuje w kilku odsłonach. Poza trzeba głównymi gatunkami jak Arabica, Robusta i Liberika istnieją szlachetne mieszanki kaw, jak np. kawa brazylijska, czy Vrema Gold, które różnić się będą między sobą “wszystkim”: smakiem, aromatem, barwą, kwasowością. Chcąc wiedzieć jaką kawę chcielibyśmy zaserwować sobie i gościom w domu – rodem z prawdziwej kawiarni, należy znać jej gatunek, gdyż to od niego zależeć będzie odbiór smakowy kawy. Nie tylko liczy się pochodzenie kawy, a dokładniej ziaren, ale też sposób ich dystrybuowania, a dokładniej przechowywania. Kawę opartą na mielonych ziarnach, zaleca się spożyć od razu po zmieleniu porcji należnej kawy. Zakładając, że posiadamy wysokiej klasy sprzęt do parzenia kawy wyposażony w młynek żarnowy wiedząc, jaki gatunek kawy nam zasmakował, mamy możliwość odtworzenia jej smaku.

Parzenie kawy w ekspresie – Co może się nie udać?

Do najczęściej zgłaszanych problemów z działaniem ekspresów ciśnieniowych kolbowych zalicza się trzy z nich: słaba kawa, kawa mało esencjonalna, kwaśna kawa. Przyjmując, że na co dzień właściwie obchodziliśmy się ze sprzętem, czyściliśmy go z resztek produktów takich jak mleko, pył kawowy, smak kawy mógł się popsuć z kilku powodów. Gdy chodzi o nadmierną kwasowość kawy może ona wynikać z błędnego wyliczenia proporcji ziaren do ilości wody w porcji kawy. W manualnych ekspresach, zaleca się celem uniknięcia tego problemu skontrolowanie ilość użytej kawy i stopnia jej zmielenia, względem danych użytych w maszynce ziaren. Drugą przyczyną może być nadmiernie wytworzony w środku urządzenia kamień, a także źle przeprowadzone czyszczenie, czy też za niska temperatura parzenia.

Gdy w grę wchodzi brak smaku, wodnista kawa przyczyny można upatrywać w nieświeżej kawie, czy to w kwestii użytych ziaren, czy też samego zmielonego proszku. Przyczyną może też być konieczność wykonania przeglądu stanu filtra wody, czy też użyciu zbyt silnie mineralizowanej. Wodnista kawa może być przyczyną zanieczyszczeń znajdujących się wewnątrz ekspresu. Pomóc może odkamienienie i dokładne przeprowadzenie przeglądu zaparzacza.

Jak postępować z ekspresem do kawy?

Większości wymienionych problemów można uniknąć, ucząc się od pierwszego dnia posiadania ekspresu odpowiedniego jego traktowania i postępowania z nim. Jak każe urządzenie, ekspres do kawy również potrzebuje okresowej konserwacji, czyszczenia zarówno części mechanicznych, jak tych niewidocznych, które wpływają na jakość naparu. Mowa tu o przeprowadzaniu odkamieniania go i wymianie części tzw. eksploatacyjnych, zużywających się w sposób naturalny. Oczywiście zdarzyć się może poważniejsza usterka, jak wszystko również ekspres jest przede wszystkim urządzeniem elektronicznym, które może się popsuć. Istotne jest jednak, aby nie próbować samodzielnie go naprawiać, gdyż chcąc dobrze możemy w łatwy sposób doprowadzić do takich spustoszeń w mechanizmie ekspresu, ze jego naprawa nie będzie miała sensu ekonomicznego.

Related Post